28.9.08

Paul Newman 1925-2008











...να δω με ποιους θα μεινουμε στο τελος!!



Λοιπον, για οσους δεν γνωριζανε,
ο Πωλ Νιουμαν γεννήθηκε το 1925 στο Κλίβελαντ της πολιτείας του Οχάιο, με το που απολυθηκε απο τον στρατο το 1946 πήγε στη δραματική σχολή του Γιέιλ και μετά μετακόμισε στην Νέα Υόρκη. Εκεί φοίτησε στην περιβόητη δραματική σχολή Actors Studio.

Την δεκαετία του 1960, έχτισε, με μια σειρά μεγάλων ταινιών, τον προσωπικό του θρύλο. Λυσσασμένη Γάτα, Ο Κόσμος Είναι Δικός μας, Γλυκό Πουλί της Νιότης, Όχι Δάφνες για τους Δολοφόνους, Άγριος σαν Θύελλα, Ο Μεγάλος Δραπέτης, Οι Δύο Ληστές. Το 1968 γνώρισε την Joanne Woodward, με την οποία παρέμεινε παντρεμένος μέχρι και σήμερα. To 1970 έπαιξε στο οσκαρικό Κεντρί και την υπερπαραγωγή Ο Πύργος της Κολάσεως.
Από τα 1980 ξεχώρισαν οι ρόλοι του στα Η Ετυμηγορία και Το Χρώμα του Χρήματος, το οποίο, μετά από έξι άστοχες υποψηφιότητες, του χάρισε το πολυπόθητο αγαλματάκι για τον Πρώτο Ρόλο. Έκανε συνολικά δύο γάμους (Jackie Witte, Joanne Woodward) και έξι παιδιά, τρία με κάθε σύζυγο. Δέκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, ένα βραβείο Bafta, ένα βραβείο ερμηνείας στις Κάνες, τέσσερεις Χρυσές Σφαίρες και την αμέριστη αγάπη του παγκόσμιου κοινού.


Στις 13 Αυγούστου 2008, ο Πολ Νιούμαν αποφάσισε ότι είχε παλέψει και αντέξει αρκετά. Μετά από έξι μήνες χημειοθεραπείας και άλλων μεθόδων καταστολής, επέλεξε να παραδοθεί στην αναπόφευκτη μοίρα κάθε ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Ανακοίνωσε στη Τζόαν και στα παιδιά του ότι θέλει να φύγει από το νοσοκομείο της Νέας Υόρκης που νοσηλευόταν από τις αρχές της χρονιάς και να επιστρέψει στο σπίτι του στο Κονέκτικατ για να διευθετήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν πεθάνει.
Ειχε πει μαλιστα πως 8ελει ο θανατος να τον βρει στο σπιτι του και οχι σε καποιο νοσοκομειο. Ηθελε να συνεχισει να ζει οσο μπορεσει!!
“I’m not able to work anymore as an actor at the level I would want to,” ειπε σε μια εμφανιση του στο Good Morning America. “You start to lose your memory, your confidence, your invention. So that’s pretty much a closed book for me.”


Μερικές εβδομάδες αργότερα, έμπαινε στο αγωνιστικό του αυτοκίνητο για έναν τελευταίο γύρο στην πίστα που φιλοξενούσε τις προπονήσεις και τους αγώνες του τα τελευταία 30 χρόνια. Ένα μήνα αργότερα, το διεθνές κοινό μάθαινε σοκαρισμένο όχι μόνο την είδηση του θανάτου ενός εκ των τελευταίων γιγάντων του Χόλιγουντ, αλλά και την έκταση της ασθένειάς του το τελευταίο τρίμηνο.



Πολιτικοποιημένος ηθοποιός, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, συμμετείχε σε ορισμένες εκστρατείες του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και σε διασκέψεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

To 1978, o μοναχογιος του, Σκοτ, πεθανε απο υπερβολικη δοση αλκοολ και ναρκωτικων ουσιων. Ήταν ενα πολυ μεγαλο πληγμα για τον ηθοποιο, ο οποιος εδιεξε ομως να το ξεπερνα πολυ γεναια, ιδρυοντας ενα ιδρυμα, το 'Scott Newman Center' με σκοπο μεσω εκπαιδευτικων προγραμματων να σταματησει η χρηση ουσιων!

Τη δεκαετία του 1980 ο Νιουμαν ξεκινησε την δικη του εταιρια τροφιμων, που εφτιαχνε ντρεσσινγκ σαλατας τα οποια εδινε στους φιλους του τα Χριστουγεννα. Η επιχειρηση του συνεχιστηκε και αρχιζε να πουλαει τα σκευασματα σε μαγαζια τα εσοδα απο τα οποια εδινε σε φιλανθρωπιες! Το ποσο που ειχε μαζεψει μεχρι την τελευταια συνεντευξη του ηταν 200,000,000 δολαρια, ειχε ταησει δηλαδη περιπου 14,000 παιδια!!!!
Λιγα χρονια μετα, εφτιαξε το 'Hole in the Wall Camps', ενα μερος που θα χαριζε σε παιδια με πολυ σοβαρες ασθενειες δωρεαν διακοπες! Σημερα υπαρχουν 8 παρακλαδια του Camp στην Αμερικη, την Ιρλανδια, την Αγγλια και την Γαλλια.


Εχτες, στις 26/9, εφυγε απο τη ζωη ο ανθρωπος αυτος.
Ο φιλος του Ρομπερτ Ρεντφορντ λεει για τον θανατο του, "There is a point where feelings go beyond words. I have lost a real friend. My life–and this country–is better for his being in it."



Εμενα προσωπικα με συγκλονίζει πιο πολυ η προσωπική του ζωή και όσα είχε κάνει, παρά η καριέρα του, την οποία παρ' ολα αυτα θεωρώ εξαιρετική! Σίγουρα ενας πολύ καλός ηθοποιός, αλλά μάλλον ενας ακόμα καλύτερος άνθρωπος!
Rest in Peace λοιπον... ;)




πηγες: naftemporiki.gr
biography.com

15.9.08

Η Φόνισσα

Το νετ είναι γεμάτο υλικό, αν ψάξετε. Η Φόνισσα είναι πασίγνωστο κείμενο του πολιτισμού μας και έχει κινήσει την προσοχή πολλών και με πολλούς τρόπους.

Δείτε αυτό το άρθρο του Μιχάλη Φιλιππόπουλου από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, που συζητά κατά πόσο η Φόνισσα έχει τα χαρακτηριστικά ενός νατουραλιστικού κειμένου. Καλό είναι να κάνουμε και τις διασυνδέσεις με τον Καραβέλα του Θεοτόκη, ξανακοιτώντας κι εκείνο το υλικό.

Από την ενδιαφέρουσα - και πρόσφατη - βιβλιογραφία του άρθρου ξεχωρίζω ένα κείμενο του Δημήτρη Τζιόβα, καθηγητή στο Birmingham, που κρίνει την κοινωνική φιλοσοφία του κειμένου· είναι κατανοητό και αξίζει τον κόπο της ανάγνωσης.

The Large Hadron Collider

The Large Hadron Collider

Our understanding of the Universe is about to change...

The Large Hadron Collider (LHC) is a gigantic scientific instrument near Geneva, where it spans the border between Switzerland and France about 100 m underground. It is a particle accelerator used by physicists to study the smallest known particles – the fundamental building blocks of all things. It will revolutionise our understanding, from the minuscule world deep within atoms to the vastness of the Universe.

Two beams of subatomic particles called 'hadrons' – either protons or lead ions – will travel in opposite directions inside the circular accelerator, gaining energy with every lap. Physicists will use the LHC to recreate the conditions just after the Big Bang, by colliding the two beams head-on at very high energy. Teams of physicists from around the world will analyse the particles created in the collisions using special detectors in a number of experiments dedicated to the LHC.

There are many theories as to what will result from these collisions, but what's for sure is that a brave new world of physics will emerge from the new accelerator, as knowledge in particle physics goes on to describe the workings of the Universe. For decades, the Standard Model of particle physics has served physicists well as a means of understanding the fundamental laws of Nature, but it does not tell the whole story. Only experimental data using the higher energies reached by the LHC can push knowledge forward, challenging those who seek confirmation of established knowledge, and those who dare to dream beyond the paradigm.

Link:http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/LHC-en.html 

12.9.08

Eroica, Φόνισσα, κ.ο.κ.


Ορισμένα από τα βασικότερα στοιχεία για τη μελέτη ενός μυθιστορήματος είναι:
  • Πόσος χρόνος περνάει από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της αφήγησης (ή, αλλιώς, από την πρώτη ώς την τελευταία σελίδα του κειμένου);
  • Πού τοποθετείται στον χρόνο η αφήγηση (στον ιστορικό χρόνο, Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου, ας πούμε, ή σε φανταστικό χρόνο, Ο Πόλεμος των Άστρων, ή ακόμα και εντελώς ασαφώς, Μια φορά κι έναν καιρό ...).
  • Ποιος είναι ο αφηγητής ή η αφηγήτρια;
  • Πώς είναι δομημένη η αφήγηση;

10.9.08

BIG BANG DAY!


FOLLOW THE EXPERIMENT AS IT UNFOLDS HERE. A TREASURE OF MATERIAL, WITH DEADLINES FOR LISTENING IN OR WATCHING EXPIRING EVERY DAY. BROWSE AWAY HUMANS, BROWSE AWAY, PHYSICS ROCKS!